Vyhledávání

Kontakt

Dobrý trezor jen tak nepovolí

14.01.2010 12:29

trezory keymartSpousta Čechů má doma zlato, šperky a další drahocennosti. Jaké místo je nejvhodnější pro to, aby vám je nikdo neukradl? No přece trezor!
Trezor se kupuje zásadně ve specializovaném obchodě. Sejf je natolik důležitá věc, že kupovat ho jinde, je poněkud nezodpovědné. Než si trezor pořídíte, navštivte pojišťovnu. Tam vám doporučí, jak kvalitní sejf potřebujete, aby ochránil vaše cennosti. Poradí vám tam, jaký trezor je pro ochranu vašeho majetku nejvhodnější.
Velikost vybírejte podle obsahu
Jak velký trezor potřebujete? To záleží na tom, co do něj chcete dávat. Na peníze a drobné cennosti, jako jsou šperky, bohatě stačí menší sejf. Do naprosté většiny i menších trezorů se pohodlně vejdou i papíry formátu A4. Záleží však na množství – jakmile budete mít víc větších papírů (jako doklady, pojistky, účty a výpisy), může se stát, že dveře od trezoru už nezavřete…
Pohyblivý sejf na dovolenou nevezmete
Dostanete koupit v podstatě dva druhy trezorů: mobilní neboli nábytkové a zabudované do zdi.Oba mají své výhody i nevýhody.
Mobilní sejfy jsou výhodnější z jednoho prostého důvodu: mají všechny stěny vyrobené z pevných materiálů. Mobilní sejfy jsou velice těžké. Mohou vážit až kolem 300 kilogramů a jen málokdy se jejich hmotnost pohybuje pod 200 kily. Výraz mobilní je tedy dost nepřesný – těmihle sejfy jen tak někdo nepohne. Ostatně to je taky jejich účel. Měly by se instalovat napevno do nábytku, což může být u paneláků problém. Většina podlah v panelových bytech totiž unese jen asi 150 kilogramů…
Zabudované sejfy jsou, jak jejich jméno napovídá, napevno zapuštěné do zdí nebo podlah. Zapuštění do podlahy je přitom výhodnější. Oba typy zabudovaných trezorů mají jednu zásadní nevýhodu: z opravdu „trezorových materiálů“ jsou vyrobené jen jejich přední strany. Zbytek těla je tvořen z méně pevných kovů. Trezor má totiž ochránit okolní zeď nebo podlaha. Lupiče ale tyhle zábrany neodradí. Dokáží odtamtud těžkou technikou trezor dostat. A protože jsou zabudované trezory lehčí, poměrně snadno se dají odnést…
U mobilních ani zabudovaných sejfů je lepší počítat s instalací už při koupi bytu. Dostat totiž ocelové mosntrum vážící přes sto kilo do již fungující domácnosti není vůbec lehké.
Proti vodě i ohni
Dají se pořídit i trezory, které ochrání cennosti nejen před zloději, ale i před živly. Obsah takových sejfů je bezpečný proti ohni nebo vodě, a to ve dvou kategoriích – papírové dokumenty a elektronická média.